IndustrieChemisch Recyclen

Opening demofabriek PHA2USE bij HVC

Wereldprimeur: bioplastics uit afvalwater

Copyright: Rinie Boon

Een fabriek die plastic maakt dat echt afgebroken wordt in de natuur en niet alleen in industriële composteerinstallaties. Dordrecht beleefde hiervan gisteren de wereldprimeur met de opening van de PHA2USE bij HVC, member van het Netwerk Chemisch Recyclen.

Repost van ad.nl

Eigenlijk is het nog maar een demonstratiefabriek, die met behulp van bacteriën 25 kilo bioplastic per dag maakt uit afvalwater. Die kostte 4,5 miljoen euro. In 2026 moet ergens in Nederland een echte fabriek draaien die met dezelfde methode 6000 ton bioplastic per jaar kan leveren. Kosten: 50 miljoen euro.

,,Die kan bij een rioolwaterzuivering komen zoals nu in Dordrecht, bij een papierfabriek, een brouwerij, een snoepfabriek of een chemisch bedrijf. Als we maar afvalwater hebben waar organische stoffen in zitten die de bacteriën kunnen opeten”, vertelt Leon Korving van kenniscentrum Wetsus. Die bacteriën halen hun voedsel uit het afvalwater en leggen een energievoorraadje vetzuren aan in hun lichaam. Die stof heet PHA. De fabriek kan dat uit de bacteriën halen en omzetten in natuurlijk plastic. ,,Als het dan later in de natuur terechtkomt kunnen diezelfde bacteriën het makkelijk opeten en verdwijnt het weer. PHA heeft dezelfde voordelen als plastic, maar niet de nadelen”, zegt Korving.

Groot plasticprobleem

Het plasticprobleem in de wereld wordt steeds groter. De productie uit olie blijft stijgen en die zorgt voor 10 tot 13 procent van alle CO₂-uitstoot in de wereld. De plasticvervuiling is nog beangstigender. In de oceanen drijft een plasticsoep, vissen en vogels eten kleine stukjes plastic en via voedsel en drinkwater krijgen mensen gemiddeld 5 gram plastic per week binnen. Zelfs in menselijk bloed is al plastic gemeten. Ook in de bodem zitten alarmerende concentraties plastic.

Korving vertegenwoordigt vijf waterschappen uit heel Nederland die 2,5 miljoen in het project hebben geïnvesteerd. Zij hebben samen met HVC en technologiebedrijf Paques Biomaterials, geholpen door kenniscentrum Stowa, de TU Delft en Avans, de afgelopen jaren de methode ontwikkeld. De fabriek in Dordrecht is de eerste ter wereld voor dit soort bioplastic.

We strooien dus als het ware microplas¬tics over onze akkers

Het gaat dus niet om biologisch afbreekbaar plastic dat pas na zes maanden op 65 graden in een industriële composteerinstallatie kan worden afgebroken, waar andere bedrijven goede sier meemaken. Ook niet om plastic uit bomen of uit biomassa waar voedingsgewassen voor moeten wijken.

Agrarische sector

Het Dordtse bioplastic mag volgens de Europese regels nog niet gebruikt worden voor consumententoepassingen, dus richt de demofabriek zich vooral op afnemers in de agrarische sector. Zo maakt het bedrijf Maan Biobased Products jaarlijks honderd miljoen plantenpotjes die moeilijk te verwijderen zijn uit de grond. Met PHA hoeft dat ook niet meer. Basilisk wil het plastic gebruiken in zijn zelfhelende beton. De PHA wordt dan door bacteriën omgezet in kalksteen dat scheuren en roest in het beton herstelt. Nog veelbelovender is het gebruik in kunstmest. Wat niet veel mensen weten, is dat sommige kunstmestkorrels een plastic hulsje hebben dat na gebruik in de bodem achterblijft. ,,We strooien dus als het ware microplastics over onze akkers. Dat wordt overigens in 2026 door de EU verboden. Wij kunnen die kunstmest ook coaten en dan heb je dat probleem niet meer”, zegt directeur René Rozendal van Paques Biomaterials.
In de toekomst denken de partijen dat het bioplastic ook toe te passen is in schoenzolen of kleding. Om zover te komen moeten klanten wel kunnen zien wat het voor bioplastic is en wat ze ermee kunnen. Daarvoor was de bouw van de demofabriek essentieel.

Samenwerkingspartners