DossierGroene Chemie

Sugar Delta

Suikers en andere koolhydraten zoals mais-, aardappel- en tarwezetmeel, vormen een goede basis voor de productie van chemische bouwstenen en producten.

Deze koolhydraten worden in de Biobased Delta op grote schaal kosteneffectief geproduceerd door onder andere Cosun/Suikerunie en Cargill. In 2017 vervalt het suikerquotum in de Europese Unie waardoor er meer suikers beschikbaar komen. Uit een rapport van Deloitte (2014) blijkt dat West-Europa daardoor wereldwijd koploper kan worden in het economisch produceren van chemische bouwstenen en producten uit suiker.

Het rapport laat zien hoe kansrijk de koers is die de Biobased Delta al had ingezet: suikers via fermentatie en groene chemie verwaarden en daarmee nieuwe verdienmodellen ontwikkelen voor de agrosector. Het doel van het project Sugar Delta is het mogelijk maken van een bio-raffinage fabriek in Zuidwest-Nederland, waar waarde wordt toegevoegd aan suiker of zetmeel door deze om te zetten in chemische producten en ingrediënten. Hiertoe worden samenwerkingen opgezet tussen de producenten van de suikers, verwerkers van de suikers en partijen/eindgebruikers verder in de waardeketen