Chemisch RecyclenGroene Chemie

KATC zet in op duurzame kunststoffen

© Pix4Profs/Marina Popova

In de transitie naar een circulaire biobased economy is het inzetten van hernieuwbare grondstoffen en gerecyclede materialen een belangrijk uitgangspunt. De vraag naar nieuwe materialen en producten neemt toe, met name op het gebied van kunststoffen en composieten voor toepassing in de bouw, infrawerken en verpakkingen. Daar speelt het KATC, onderdeel van Curio, op in.

Vakmensen opleiden

Deze trend vraagt ook om vakmensen met kennis en vaardigheden om deze nieuwe materialen te ontwikkelen, te testen en te produceren. Manfred van de Kreeke, Curio: “Aan de ene kant bereiden we bij het KATC onze mbo-studenten voor op een baan in de kunststof sector. Maar aan de andere kant kunnen ook medewerkers uit het bedrijfsleven bij ons terecht voor een basis- of verdiepende training op maat zoals een training spuitgiettechnologie. Het KATC biedt een combinatie tussen kennis ontwikkelen én praktijkervaring op doen op het gebied van duurzame kunststoffen en verwerkingstechnieken.”

Het Practoraat Agrofood & Biobased bij Curio slaat een mooie brug tussen praktijk en onderwijs. De onderzoeksgroep van docenten en studenten, onder leiding van Practor Leon Joore (Millvision en Natuurvezel Applicatie Centrum) werken aan onderzoekvragen van bedrijven en instellingen. Het KATC is één van de locaties waar onderzoeksprojecten van het practoraat rondom Agrofood verpakkingen worden uitgevoerd.

Bedrijven helpen innoveren

Het KATC helpt bedrijven bij de ontwikkeling van duurzame kunststof materialen en producten. Bijvoorbeeld, een bedrijf dat zijn product voortaan wil laten maken van gerecyclede of natuurlijke plastics, gevuld met plantaardig vezelmateriaal. Of een start-up die aan de slag wil met materiaal- en productontwikkeling, maar niet over de benodigde faciliteiten beschikt. Zo werkten studenten het afgelopen jaar aan een materiaal, ontwikkeld en getest voor een handfolie wikkelunit (de XT e-motion) voor het bedrijf Packtools 2.0.  De vraag van dit bedrijf was een handgreep te ontwikkelen die sterker en lichter in gewicht is en van gerecyclede kunststof. Inmiddels wordt deze applicatie volop gebruikt in de markt, een succesvol resultaat.

Van de Kreeke: “We faciliteren bedrijven onder andere bij de uitwerking van een idee, het ontwikkelen van het materiaal of product en ondersteunen bij het onderzoek op materiaaleigenschappen. Hiervoor beschikken we over een uitgebreid machinepark, een laboratorium voor karakterisering en vakspecialisten die met hun kennis en ervaring bedrijven graag verder willen helpen.”

Bent u geïnteresseerd geraakt in wat het KATC doet? Of heeft u een vraagstuk waar het KATC mee aan de slag kan? Neem dan contact op met Manfred van de Kreeke m.vandekreeke@curio.nl en kom eens langs. Website: www.curio.nl/katc