Boye en Noëlle van RUIK maken parfum van afval

RUIK

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kbasqrdu’ admin_preview_bg=”]

Bij afval denk je hoogstwaarschijnlijk niet aan een lekkere geur parfum. En tóch is het broer en zus Boye en Noëlle van RUIK gelukt om deze uitersten te verenigen, in een bijzondere parfumlijn. De ondernemers achter RUIK waren in 2017 finalist bij de ASN Bank Wereldprijs en hebben sindsdien hard gewerkt aan de productontwikkeling. “Een wereld vol geuren mogen we niet opgeven maar moeten we redden.”

Dit is een repost met dan aan Voor de wereld van morgen.

Parfum van gedumpte rozen

Inmiddels zijn er verschillende unieke parfums van RUIK te krijgen, gemaakt van sinaasappelschillen (jaarlijks worden er miljarden weggegooid), koffie en de kerstboom op de Dam. Ook hebben Boye en Noëlle al kassen vol restrozen gered en deze verwerkt tot een heerlijk parfum.

Nu denk je misschien dat rozen vooral tijdens een date worden afgedankt, maar helaas gebeurt dat ook al veel eerder, vertelt Noëlle. “Wist je dat te jonge, te rijpe en te rauwe rozenknoppen gewoon bij het groenafval belanden? Wij halen bij meerdere kwekers duizenden rozenknoppen op zodat ze niet bij het groenafval belanden”.

RUIK destilleert deze rozenknoppen tot olie, laat dit rijpen en gebruikt het als hoofdingrediënt in het parfum. “Met het dragen van dit parfum red je hun liefdevolle geur”.

Geen waste, geen geur

Bij het maken van parfum van afval komen wel wat extra uitdagingen kijken, vertelt Boye aan Voor de Wereld van Morgen: “Bij het maken van KNOP zijn we bijvoorbeeld afhankelijk van het afval van de rozenkwekers. Als de rozen niet bloeien, door te koud weer bijvoorbeeld, valt er voor ons weinig tot geen afval te redden. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd enorm veel zon gehad. Het is een beetje paradoxaal, maar er is nu dus genoeg afval om te redden voor RUIK!”.

Voor het parfum DEN zijn Boye en Noëlle afhankelijk van de 90-jaar oude kerstboom op de Dam, die anders na de feestdagen zou worden versnipperd. Een goede samenwerking met de gemeente is daarbij dus essentieel.

Circulair tot de laatste druppel

Voor hun nieuwste parfum HOOP tilden de oprichter van RUIK het gebruik van afvalstromen tot een nog hoger plan. “Bij het creëren van HOOP hebben we onszelf letterlijk gedwongen om te kijken naar wat we al voorhanden hadden.” aldus Noëlle. Het resultaat is – na heel veel experimenteren – een parfum dat een mengsel is van alle eerder uitgebrachte parfums. “De toekomst zit niet in iets nieuws gebruiken, maar in iets nieuws  doen met wat je al hebt.”

Voor meer informatie bezoek de site van Voor de wereld van morgen.

[/av_textblock]