DossierGroene Chemie

Kleurstoffen van fruitafval

BioBoost-partner NIAB heeft de projectactiviteiten voor de valorisatie van bijproducten van gewassen geleid om nieuwe producten voor cosmetica te produceren.

Om economische resultaten en continuïteit van het initiatief te verzekeren buiten het bereik en de levensduur van het project, heeft NIAB zeer nauw samengewerkt met MKB-bedrijven in de incubator Eastern Agri-Tech Innovation Hub (EAIH) ten noorden van Cambridge. NIAB heeft vooral nauw samengewerkt met Steve Taylor MD van Celbius Ltd en Zembra Ltd, een licentiehouder bij EAIH en een expert op dit gebied. Samen met Steve en anderen heeft NIAB een pilootfabriek op de site opgezet en gegevens uit dat initiatief geleverd. NIAB heeft op de EAIH een pilootfabriek opgezet met aangewezen werkruimte en apparatuur. NIAB identificeerde bijproducten van gewassen en afvalgrondstoffen en werkte samen met commerciële telers; vooral, Wal Walpole om Blackberry en Blackcurrant-afval voor dit project te leveren.

Door contact mogelijk te maken tussen Steve Taylor en Bonnie Mitchell, een bedrijfsadviseur met contacten in de gezondheids- en schoonheidsindustrie, heeft NIAB de Route naar Markt voor CelbiusLtd naar een veel hoger niveau geëscaleerd. Deze contacten zoeken momenteel financiering om de verwerking op te schalen op basis van een pilot naar pre-commercialisering.

Britse bramentelers worden geconfronteerd met een nieuw probleem voor de economische productie veroorzaakt door de gevlekte vleugel Drosophila, in tegenstelling tot andere soorten fruitvlieg, legt deze soort zijn eieren in het onbeschadigde fruit. Om de kans op aanvallen te minimaliseren, moeten bramenboeren nu al het resterende fruit verwijderen en na de hoofdoogst uit het milieu verwijderen. Dit afval is nu beschikbaar voor gebruik in alternatieve producten en heeft geleid tot de beschikbaarheid van grote hoeveelheden braambessen en ander fruitafval. Met dit gewasproduct heeft het NIAB-team sonische geassisteerde biotransformatie van een gezuiverd anthocyanine-extract onderzocht op zoek naar nieuwe derivaten, voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe natuurlijke veilige producten, bijvoorbeeld als kleurstoffen en conserveermiddelen in cosmetische producten.

Wilt u meer weten over dit project? bezoek de site Bioboost