DossierGroene Chemie

Circulaire, drijvende eilanden met waterplanten

Wij horen het u denken… Wat zijn dat nu weer? Op zich zijn drijvende eilanden, floatlands, niet nieuw binnen het (stedelijk) watermanagement.

Floatlands faciliteren water- en oeverplanten op plaatsen waar dit normaal niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij kademuren of zeer diepe wateren. Doordat de waterplanten met hun wortels in het water hangen nemen ze veel stikstof en fosfor op uit het water. Dit kan problemen met (blauw) algen tegengaan. Een andere belangrijke functie is dat het ware magneten zijn voor waterleven. Goed voor de verbetering van de biodiversiteit dus!

100% biobased en circulair

In nauwe samenwerking met GCC leden BambooLogic en Impershield heeft Dutch Water Tech deze floatlands uit volledig natuurlijke materialen weten op te bouwen. Het Europees geproduceerde bamboe van BambooLogic geeft een enorme reductie op het gebied van CO2 uitstoot en wordt duurzaam geproduceerd. Bamboe heeft een groot drijfvermogen, wat een handige eigenschap is bij het maken van drijvende elementen. Tel daar de natuurlijke watervastheid en materiaalsterkte bij op en je kunt eigenlijk niet om deze grondstof heen.

Om de floatlands extra waterbestendig te maken worden deze behandeld met een natuurlijk impregneermiddel van Impershield. Deze coating op basis van natuurhars zorgt ervoor dat de floatlands ook na vele jaren hun positieve effect zullen blijven houden! We laten de eilanden construeren door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt met hulp van Zep XL, een zorgorganisatie die zich inzet voor mensen met verschillende problematieken: www.zepxl.nl

Meer weten?

Dutch Water Tech BV
Poortweg 1 – unit 008
4613 BW
Bergen op Zoom
0164 – 770 865
info@dutchwatertech.nl