Bedrijf

Vibers

Stel je voor, bedrijven over de hele wereld die werken met Vibers. Bioplastics, bio-beton en duurzaam papier en karton met Vibers. Bedrijven helpen zo hun CO2-emissies te verlagen en helpen bij het creëren van een betere en duurzamere Aarde.

Met jouw hulp kunnen we het mogelijk maken. Vibers ondertekende de Letter of Commitment ter ondersteuning van de tien principes van de Verenigde Naties Global Compact over mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding.

De oprichter van ons bedrijf, Jan-Govert van Gilst, was op reis in Borneo getuige van een wereldwijd probleem. Uitgestrekte regenwouden werden vernietigd voor palmolie en prachtige stranden werden overspoeld met plastic afval. Hij besloot er iets mee te doen, nam ontslag en startte een bedrijf. Het oorspronkelijke idee was om bamboe op braakliggende gronden te telen voor bijstook in kolencentrales. Dit idee won de Zuid-Hollandprijs en bereikte de finale van de TEDxAmsterdam Award in 2011 en in 2013, waardoor het bedrijf onder de aandacht van de media werd gebracht.

Jan-Govert kwam echter tot het inzicht dat bamboe niet het goede antwoord was. Hij benaderde de Wageningen Universiteit, die hem in een andere richting wees: Olifantsgras. Olifantsgras groeit snel, heeft nauwelijks water nodig en kan bijna overal groeien. Het absorbeert vier keer meer CO2 dan een Europees bos. Een duurzaam gewas dus. Olifantsgras bevat veel cellulose, perfect voor het maken van allerlei duurzame materialen. Vibers produceerde eerst papier, vervolgens bio-beton en uiteindelijk bioplastics en werd al snel genomineerd voor de Top 100 meest innovatieve MKB-bedrijven in Nederland.