Onderzoek Groene Chemie

Valorisatielab VARTA

Het idee is ontstaan vanuit Gova Laurierkwekerij om het eigen gesnoeid laurierblad te verwerken tot nieuwe producten. Dit in het kader van “No Waste”, onze 100% duurzame doelstelling en de kracht die wij in planten zien.

Op 1 januari 2018 heeft Gova daartoe een eigen laboratorium gebouwd waarin we plantaardige materialen onderzoeken en verwerken tot innovatieve producten op onder andere Culinair en Care gebied. We verbinden kracht uit het verleden met moderne kwekerstechnieken, met wetenschappelijk onderzoek en met een praktische werkwijze, om naast de Sier- en Smaak-waarde ook de andere inhoudsstoffen van planten te benoemen, te onderzoeken en te ontwikkelen tot pilot producten. Samen met opdracht gevende kwekers bouwen we laagdrempelig een brug tussen de moderne kwekers, hun duurzame kweekwijze, het onderzoeksveld en businesscases. Geen onnodig onderzoek met eindeloze vraagcyclussen, maar samen met de kweker de focus duidelijk vast stellen en enkel onderzoeken wat binnen de scope van de businesscase valt.

Varta onderzoekt gewassen en agrarische reststromen op inhoudsstoffen en de toepassing van deze inhoudsstoffen. Denk hierbij aan hoogwaardige verwaardig zoals in cosmetica, food, farmacie of gewasbeschermende werking. De productie innovatie van Gova met Laurierblad heeft inmiddels geleid tot een grootschalige extractiemachine. Er is nu een team van 6 personen, bestaande uit 3 researchers, 1 kweker en 2 destillatiemeesters. Hier zijn verschillende producten uit voort gekomen zoals Thee voor diabetici, bestaande uit laurier, curryplanten(WestlandPeppers),Bromelia’s en basilicum (De Kruidenaer). Een tweede product is een lijn met bloemen-en plantenijs.

Professioneel uitgevoerd, reproduceerbaar, controleerbaar en in kleine overzichtelijke, betaalbare stappen met telkens een go or no-go moment. Waarbij we de taal spreken van agrarisch specialisten en van wetenschappelijk onderzoek.

Een opdracht naar een gewas voeren we samen uit; Onze onderzoeksters, onze plant-en kweekspecialist en natuurlijk u als opdrachtgever. Daarbij maken we gebruik van allerhande specialisten op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Contactpersoon: Kim Rijnsburger