IndustrieGroene Chemie

Start bouw ’s werelds grootste eiwitfabriek door ENOUGH

In totaal kost de fabriek die plantaardig voedseleiwit uit schimmels maakt 42 miljoen euro.  Circular Biobased Delta was samen met Impuls Zeeland en The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) betrokken bij het vinden van investeerders en hebben hierbij ook contact met enkele banken gelegd.

BBI JU  steunt de nieuwe faciliteit als een van hun 11 vlaggenschipprojecten met 6,9 miljoen euro financiering als onderdeel van project Plenitude, waarbij partners uit de volledige waardeketen betrokken zijn. Algemeen directeur Enough BV Jim Laird: We hebben een techniek ontwikkeld om eiwitten voor vleesvervangers te maken uit schimmels. Mycoproteïne noemen we dat. Myco is het Griekse woord voor schimmel. Na jaren van onderzoek en testen gaan we nu in een fabriek in Sas van Gent fungi food op industriële schaal maken.”

Suikers uit graan

De schimmels worden gevoed met suikers uit grondstoffen zoals graan. Dat gebeurt in een grootschalig fermentatieproces.  Cargill zorgt voor de continue aanvoer van graan. laat de schimmels groeien. De reststoffen worden vervolgens weer verwerkt in de bio-ethanol-fabriek van Cargill. Daardoor kan de eiwitfabriek zonder afval produceren. Eiwitten duurzaam maken door de meest schaalbare en duurzame bron van eiwitten te maken. Eén aarde moet GENOEG zijn.

Vraag naar plantaardig eiwit groeit

Enough brengt het halffabricaat op de markt onder de merknaam Abunda Mycoprotein. Het is een vochtige substantie waarvan bijvoorbeeld vegetarische kipsnacks, bacon, barbecuevlees en  vissticks van gemaakt kunnen worden. Het maken van deze eindproducten wordt overgelaten aan de vegetarische ‘vleesindustrie’. De vraag naar dit soort vegetarische vlees- en snackvarianten groeit in een rap tempo. Laird: “Elk jaar stijgt de vraag met 50 procent. Over tien jaar praten we wereldwijd over 80 miljard kilo per jaar. Wij spelen op die trend in. Onze productie begint volgend jaar met 10 miljoen kilo. In tien jaar tijd willen we groeien naar 1 miljard kilo per jaar.”

Bij het bereiken van topproductie van de fabriek worden maar liefst 5 miljoen koeien of 1,2 miljard kippen door het plantaardige eiwit vervangen. Hierdoor kan de C02-uitstoot met 1 miljard kilo per jaar gereduceerd worden, vergelijkbaar met  de plant van 30 miljoen bomen.

25 nieuwe banen

Over een jaar is de fabriek operationeel en levert hij 25 arbeidsplaatsen op. Als de productie wordt uitgebreid, zal de werkgelegenheid groeien. Invest in Zeeland, dat samen met The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) de komst van de Schotse startup heeft begeleid, is blij dat er in Sas van Gent nieuwe hoogwaardige banen bijkomen. Albert Meiresonne, manager bij Invest in Zeeland: ,,Ten eerste gaat het om uitbreiding van de Zeeuwse werkgelegenheid, ten tweede vooral om een mooie mix van banen, deels op hbo en wetenschappelijk niveau. Daardoor zullen meer hoogopgeleiden naar de provincie trekken. Wij denken dat een hightech bedrijf als Enough ook andere bedrijven kan aantrekken. Tegelijkertijd wordt de bestaande industrie vernieuwd. Overigens is dit balletje gaan rollen door Cargill. Het bedrijf vroeg ons Enough ervan te overtuigen dat Zeeland de juiste plek was.”