OnderwijsCommunity

Innoveren met onderwijs: Cosun doet het!

Voor zowel onderwijs als onderzoek is de connectie met het bedrijfsleven onmisbaar. Cosun is één van die bedrijven en werkt actief samen met onder andere de Major Biobased Technology & Chemistry bij Avans Hogeschool. Als producent van plantaardige ingrediënten en voedingsmiddelen bieden zij ook groene, biobased oplossingen en energie. Een innovatieve omgeving waar dagelijks studenten te vinden zijn. Samenwerking met het onderwijs staat bij hen hoog op de lijst. Waarom? We vroegen het ze zelf.

Repost www.coebbe.nl

Richard Bakx, HR Cosun R&D en Innovation: “Wij vinden hethet onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de nieuwe generatie de kans te bieden een bijdrage te leveren aan verschillende innovatieve projecten. Het zijn ook onze medewerkers van de toekomst, daar moeten we in investeren. En het mes snijdt aan twee kanten; je hebt weliswaar geen garantie dat er altijd iets bruikbaars uit komt, maar we kunnen al veel voorbeelden noemen waar studenten een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd.”

Innoveren samen met studenten

Zeg je suikerbieten dan zeg je Cosun. Cosun R&D richt zich vooral op de totale verwaarding van deze en andere agrarische grondstoffen. Daar weet Wouter Huijgen, Cosun R&D, alles van: “Wij willen de maximale waarde halen uit onze grondstoffen onder andere door verschillende toepassingen te ontwikkelen met onze reststromen. Zo wordt bijvoorbeeld de verpakking van onze suiker deels gemaakt van suikerbietenpulp. Dit soort toepassingen vergt nieuwe ideeën en kennis, daar spelen studenten zeker een rol bij. “ Jaarlijks heeft Cosun R&D gemiddeld 20 stagiair(e)s van verschillende hogescholen en universiteiten werkzaam binnen Cosun R&D. Met hen werkt Cosun aan nieuwe, duurzame producten en verbetering van de productieprocessen waaronder CO2 besparing.

Connectie met onderwijs

Naast het bieden van stages doet Cosun veel meer met onderwijs. Denk hierbij aan bedrijfsopdrachten waarbij een groepje studenten aan de slag gaat met een vraagstuk. Maar ook het meedenken met het onderwijs in de Werkveld Advies Raad, organiseren van bedrijfsexcursies, deelname aan het Avans Career event en zelfs het geven van een sollicitatietraining door Cosun HR aan studenten is onderdeel van de activiteiten. Huijgen: “Onlangs nog mocht ik een gastcollege bij Avans geven over bioraffinage. Op deze manier kunnen wij onze kennis overbrengen op studenten, maar ook vertellen wat wij doen en bekendheid voor het bedrijf genereren. Een mooie manier om jong talent met ons bedrijf te verbinden.”

Opdrachten

Om wat voor soort projecten draait het bij Cosun R&D? Huijgen geeft een voorbeeld: “Wij halen ingrediënten uit suikerbietpulp, het materiaal dat overblijft nadat we suiker hebben gewonnen uit suikerbieten. Hier zitten veel bestanddelen in die nuttig zijn, zoals cellulose. In dit geval hebben we de cellulose opgewerkt tot een materiaal dat gebruikt kan worden bij de productie van onder andere wasmiddel. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een commercieel product. Resultaat van een jarenlang proces, waar meerdere studenten hun steentje aan hebben bijgedragen. Denk hierbij aan onderzoek naar de samenstelling van bestanddelen, het testen van nieuwe apparatuur en het meten van de effecten hiervan op de eigenschappen van het product.”
Wat betreft Richard Bakx wordt de samenwerking met onderwijs alleen maar intensiever en beter. “Wij hebben studenten veel te bieden op het gebied van inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling. Onze focus op duurzaamheid spreekt hen aan en ze krijgen tegelijkertijd veel verantwoordelijkheid. Anderzijds dragen de studenten met hun kijk op de huidige wereld en hun creativiteit bij aan onze innovaties. Het is win-win.”

Het opzetten van gezamenlijke onderzoeksprojecten met Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) zou volgens Wouter Huijgen een volgende stap zijn. Sinds kort huurt CoE BBE een ruimte bij het Delta Agrifood Business lab in Bergen op Zoom waar Cosun ook actief is. Naast het Cosun innovation center een zeer geschikte plek om samen nieuwe onderzoeksprojecten te initiëren en uit te voeren. Wij kijken er naar uit!

MEER INFO

Wil je meer weten over Cosun R&D en Innovation? Of ben je benieuwd naar de stage mogelijkheden? Neem dan contact op met:

  • Wouter Huijgen: wouter.huijgen@cosun.com
  • Richard Bakx: richard.bakx@cosun.com
  • Dit artikel is onderdeel van de BIOBASED update februari 2022.