Dit project heeft als doel de buig- en treksterkte van myceliumplaten te vergroten. Dit wordt bereikt door een grondige studie van het hittepersproces en door het myceliumcomposiet te combineren met andere biomassa tot een natuurlijk versterkingsmateriaal.
De klimaatverandering en de uitputting van de grondstoffen in de wereld worden erkend als een van de grootste maatschappelijke uitdagingen. De bouwsector alleen al is verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde grondstoffenverbruik. Bovendien wordt het afval dat afkomstig is van de bouw- en sloopsector beschouwd als een van de meest omvangrijke reststoffen in de EU.
Mycelium als natuurlijk alternatief
Mycelium is het ‘wortelnetwerk’ van paddenstoelen, dat fungeert als een natuurlijke lijm om biomassa te binden. Verschillende organische reststromen zoals stro, zaagsel of ander landbouwafval kunnen als voedingsbodem worden gebruikt. Myceliumcomposieten zijn innovatieve producten, met intrinsieke eigenschappen die de aandacht van architecten, ontwerpers en industriële bedrijven trekken. Zowel myceliumschuim als plaatmateriaal hebben het potentieel om conventionele giftige materialen te vervangen.
Hitteproces
De mechanische eigenschappen van deze myceliumproducten worden beïnvloed door hun productieproces. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat de buig- en treksterkte van warmgeperste myceliumplaten hoger is. Het warmtepersproces met betrekking tot myceliumplaten moet verder ontwikkeld worden op het vlak van temperatuur, druk en duur van het persen.
Onderzoeksvragen
Projectpartners KNN Cellulose BV, Fungalogic en V8 Architecten hebben CoE BBE benadert om dit onderzoek naar myceliumplaten gezamenlijk uit te voeren. De interesse van elk van de partners is gericht op verschillende aspecten van myceliumplaten, wat samengevat kan worden in de volgende vragen:
De volgende onderzoeksvragen komen aan bod:
- Welk hittepersproces is het meest optimaal om plaatmaterialen te produceren?
- Welke hittepersparameters (rekening houdend met temperatuur, druk en duur) zijn het meest optimaal om myceliumplaten te produceren?
- Kunnen cellulose en hennepvezels worden gecombineerd om zo een sterker plaatmateriaal te vormen?
Wilt u meer lezen over dit project? ga naar de site van Centre of Expertises Biobased Economy
Projectleider Ilaria la Bianca
Onderzoeksgebied Biobased Bouwen