Onderzoek naar vissenschubben voor de kledingindustrie

Yoni Mol

De kledingindustrie is de op één na grootste vervuiler voor onze planeet. Er is veel plastic verwerkt in kleding en dit komt ook in onze wateren en oceanen terecht als plastic microdeeltjes. Er wordt nog weinig onderzoek gedaan naar duurzame alternatieven voor alle plastic microdeeltjes die in kleding worden toegepast. Het lectoraat Marine Biobased Specialties van Co EBBE is er volop mee bezig. Zo onderzoekt student Yoni Mol of vissenschubben gebruikt kunnen worden als duurzame grondstof voor de kledingindustrie.

Bij elke wasbeurt komen er tussen de 6,000,000 en 17,700,000 microplastic deeltjes vrij en die komen via het riool in de zee terecht. Deze deeltjes komen in de voedselketen en op deze manier uiteindelijk ook op ons bord terecht. Dit is een bekend probleem echter het weerhoudt consumenten er niet van om ‘fast fashion’ te kopen.

Vissenschubben in je kleding?
Wat als er minder plastic in onze kleding terecht kan komen door bijvoorbeeld uit te gaan van materialen die in water goed afbreekbaar zijn, zoals visschubben? In het onderzoek van Yoni zijn visschubben succesvol gebruikt voor het samenstellen van biogranulaat. Dit biogranulaat kan worden gebruikt als ingrediënt voor het maken van duurzame textielvezels. Visschubben die eigenlijk een afvalproduct zijn van de aquacultuur kunnen dus gebruikt worden als duurzame grondstof in de kledingindustrie.

Aquacultuur
Binnen de aquacultuur wordt op dit moment nog veel weggegooid terwijl er mogelijkheden genoeg zijn om huidig afval te gebruiken als duurzame grondstof. Vissenschubben is hiervan een goed voorbeeld. Ander voorbeelden zijn de schelpen van schelpdieren en het exoskelet van garnaal soorten. Meerdere rest stromen zijn benut in de samenstelling van het biogranulaat. Nederland, als echt waterland, kan een voortrekker rol nemen. Tot slot biedt aquacultuur mogelijkheden om ons ecosysteem te versterken en biodiversiteit te vergroten.

Expertise en ontwikkeling in de Delta regio
Afgelopen jaar heeft Yoni Mol, student aan de HZ University of Applied Sciences, samen met Dorien Derksen, lector Marine Biobased Specialties uitgezocht hoe visschubben verwerkt kunnen worden tot biogranulaat en wat de materiaaleigenschappen zijn van deze grondstof. Als voorbeeld heeft Yoni dit biogranulaat gebruikt als grondstof in de productie van duurzame pailletjes, een bij jongeren geliefd mode-item in kleding en jammer genoeg tot op heden nog altijd van niet afbreekbaar plastic gemaakt.

Voor de realisatie van dit project hebben de onderzoekers in de Delta regio aanwezige kennis en kunde ingezet; zoals een mkb-er met kennis van de verwerking van vis, maar ook de afdeling engineering van de HZ en de expertise van het verwerken en testen van biopolymeren vezels aanwezig bij het BAC en KLAC van het Centre of Expertise Biobased Economy. Yoni is voorlopig nog niet klaar met dit onderwerp en samen met Dorien gaan ze dit product verder ontwikkelen tot een marktwaardig alternatief voor plastic toevoegingen in kleding accessoires. Een korte enquête maakt duidelijk dat consumenten zeker open staan voor dit verhaal en voor de bewustwording rondom gebruik van synthetische ingrediënten in kleding.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project Puur Natuur 100% biobased, Interreg Vlaanderen – Nederland.