OverheidCommunity

Biobased op sommige gebieden al gemeengoed

Natural Fibertastic 2021 – hét evenement over natuurvezels

In Bergen op Zoom werd op de laatste dag van september het eerste lustrum gevierd van Natural Fibertastic, hét evenement over natuurvezels. En het zal ook beslist niet het laatste zijn, gezien de vele successen die op dit gebied zijn geboekt. In tegendeel: er komt in november dit jaar zelfs een nieuwe editie bij, in Vlaanderen.

De dag werd afgetrapt met twee online events: een workshop over het Interreg 2 Zeeën project Grassification en een webinar over de voortgang van de Bioeconomy Pilot van het Vanguard Initiative door Circular Biobased Delta.

Daarna kon een select gezelschap deelnemen aan de inmiddels traditionele Biobased Safari. Een fysieke rondgang langs showcases van biobased bouwen in Bergen op Zoom: van de brug van Acoyahout bij Fort Ravelijn (naaldhout dat door bewerking met biobased chemie sterk als hardhout wordt) tot zitbanken van biobeton met olifantsgras en hennep. En van het Zoomlandviaduct met vlasvezelversterkt biocomposiet tot de inmiddels ‘onzichtbare’ overbeschoeiing in de groene Heidetuin, waarin biocomposiet, Acoya en geotextiel zijn verwerkt. De safari werd afgesloten met een bezoek aan het Kunststof Applicatie & Training Centrum (KATC), gevestigd in het open innovatie- en expertisecentrum Delta Agrifood Business.

Gevorderd

Dagvoorzitter Sofie Dobbelaere loodste vervolgens de deelnemers soepel door het middagprogramma. Meer dan 10 sprekers toonden aan hoever de biobased economy is gevorderd en op sommige gebieden al gemeengoed is geworden. Zo vertelde Wridzer Bakker, keynote speaker en voormalig NFT-Award winnaar in 2018, over de revolutie van Plantics. Destijds was het een start-up die zich met 3 personen vol goede moed op de markt voor bioharsen stortte. Inmiddels telt het Arnhemse bedrijf 35 medewerkers en heeft het samen met Vepa uit Drenthe de ‘Renewable Material of the Year Award 2021’ van het nova Institute gewonnen, dankzij de gezamenlijk ontwikkelde circulaire biobased kuipstoel.

Joop Groen van Circular Biobased Delta (CBDD) besprak vervolgens de CO2-doelstellingen in Zuid-Nederland (10 Mton minder in 2030) en biobased ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn. Professor Rijk Blok van de TU Eindhoven lichtte een onderzoek naar biobased bouwmaterialen toe in het kader van het OP Zuid Living Lab. Leon Joore van het Natuurvezel Applicatie Centrum gaf een college geavanceerde vezelmetingen. En Esther Stapper, clustercoördinator Groen (ver)bouwen van CBBD, besprak ontwikkelingen rondom de toepassing van circulaire en biobased materialen in infrawerken.

Veiling

Naar voorbeeld van de Biobased Business Development Dag uit 2018 volgde een veilingronde waarin vraag en aanbod op het gebied van bijvoorbeeld toepassingen, apparatuur en testmogelijkheden bij elkaar werden gebracht. Tijdens de korte pauze was er gelegenheid om de innovatiemarkt te bezoeken en te netwerken. Daarna spraken Jan de Kruijff van de Provincie Noord-Brabant en Martijn Verschuren van aannemersbedrijf H4A over hun ervaringen met duurzaam aanbesteden (gezien vanuit de opdrachtgever) en duurzaam inschrijven (gezien vanuit de opdrachtnemer).

Vier bedrijven waren dit jaar genomineerd voor de NFT-Award: Martens Keramiek uit Oosterhout/Dinteloord met Kerloc 100% circulaire gevelbekleding, Circular Matters uit Gent met plaatmateriaal uit plantaardige nevenstromen, Poly Products uit Werkendam met 3D geprint circulair biocomposiet voor maritieme toepassingen, ontwikkeld in het Interreg 2 Zeeën project Seabiocomp en Cosun Beet Company met suikerverpakkingen gemaakt van suikerbietenpulp. De winnaar van de NFT Award 2021 werd Martens Keramiek.

Wat is nu de conclusie van dit vijfde jaar NFT? Sofie Dobbelaere (voormalig directeur van Flanders Biobased Valley): “Er is meer aandacht voor biobased. De motivatie neemt toe, mensen staan er meer voor open. Er komen ook meer middelen voor vrij, o.a. uit de EU. Dus we zien wel dat dingen in beweging komen en dat we al veel hebben bereikt. Tegelijkertijd hebben we nog veel meer innovatie nodig om de klimaatdoelen te bereiken. Ik denk dan ook dat Natural Fibertastic een zeer interessante toekomst wacht.”