OnderzoekCommunity

Centre of Expertise Biobased Economy

CoE BBE – brug tussen bedrijven en studenten

Langzaam komen we dichterbij een biobased samenleving waarbij we fossiele grondstoffen uitbannen en plaats maken voor biomassa. Maar zijn er straks wel genoeg young professionals om deze transitie te kunnen dragen en vorm te geven?

Hier zet het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) zich voor in. Samen met bedrijven, overheden, studenten en onderzoekers wordt er dagelijks gewerkt aan biobased vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Wat zijn uw biobased uitdagingen?

Als centrale speler in de Circular Biobased Delta werkt CoE BBE samen met Nederlandse hogescholen en universiteiten, diverse buitenlandse partners, regionale partijen zoals REWIN, BOM of Starterslift, maar ook met niet minder dan 120 grote en kleine bedrijven. Dit zorgt voor een continue kennisstroom tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

Samenwerken in praktijkgericht onderzoek

Onderzoek doet CoE BBE vanuit de lectoraten, ook wel onderzoeksgroepen genoemd. Elk lectoraat bestaat uit een lector, docent-onderzoekers, onderzoekers en studenten. De resultaten vanuit onderzoeksprojecten worden waar mogelijk door vertaald in onderwijsmateriaal zodat het inhoudelijk aansluit bij de behoeften van de biobased beroepspraktijk. Binnen het CoE BBE zijn er 5 lectoraten namelijk; Biobased Bouwen (HZ UAS en Avans), Biobased Building Blocks & Products, Biobased Resources & Energy en Marine Biobased Specialties. Daarnaast werken ze nauw samen met de lectoraten Biobased Art & Design van de AKV St. Joost en HZ UAS lectoraten Aquacultuur in Delta area’s en Building with Nature.  Ook is er een nieuw lectoraat in het vooruitzicht dat zich gaat richten op circulaire en biobased business kansen en samenwerking in de keten.

Ralph Simons, Directeur CoE BBE: “Studenten en onderzoekers vanuit verschillende disciplines zoals marketing, juridisch, chemie en commercieel nemen deel aan praktijkonderzoeksprojecten met bedrijven. Op deze manier ontstaat er wederzijdse betrokkenheid en dat biedt kansen voor zowel deze jonge talenten als voor de bedrijven. Bedrijven krijgen via het lectoraat directe toegang tot onze studenten en onderzoekers.”

Faciliteiten

Waar wordt dit onderzoek allemaal uitgevoerd? Er wordt gebouwd met biobased bouwmaterialen in de werkplaats van SPARK,  biobased kleuren worden getest bij het Kleuren Applicatiecentrum (KLAC), in het Biopolymeer Applicatiecentrum (BAC)  worden bioplastic prototypes gemaakt, materialen van schimmeldraden vind je in het mycelium lab en op het biobased lab wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe je bioplastic uit rioolwater kunt verkrijgen. En dan is nog niet eens alles genoemd. Op al deze plekken is professionele apparatuur aanwezig om het biobased onderzoek goed uit te kunnen voeren.

Douwe Frits Broens, Portfolio manager Business Support: “ Door middel van gezamenlijke projecten met het bedrijfsleven krijgen zij ook op een laagdrempelige manier toegang tot al onze faciliteiten. We willen zoveel mogelijk bedrijven een stap verder helpen met hun biobased vraagstukken. En daar dragen de faciliteiten die we hebben zeker aan bij.”

Wilt u aan de slag met uw biobased ambities?

CoE BBE denkt graag met u mee. Misschien is aansluiten bij een onderzoeksproject wel een goede optie, is er een student die u verder kan helpen of past uw vraag perfect bij een van de applicatiecentra. Mogelijk zijn er ook subsidies beschikbaar voor het vraagstuk wat u heeft. Eerst wat meer leren over de biobased economy? Volg dan een van de online cursussen die CoE BBE ontwikkelde voor zowel studenten als professionals.

Door samen met het bedrijfsleven biobased onderzoek te doen en het biobased onderwijs te vernieuwen wordt de poel van young professionals op dit gebied steeds groter. En dat is nodig. Tijd om meer “biobased bruggetjes” te gaan bouwen!